Allergiediagnostiek

Het MDCA biedt u de mogelijkheid aan om gebruik te maken van de allergie app. Hier is informatie te vinden over de verschillende allergiëen en testen. http://www.ishetallergie.nl/mdca200670/

Allergiediagnostiek bij kinderen van 4 jaar of jonger 

Bij een aanvraag voor allergiediagnostiek bij kinderen van 4 jaar of jonger, wordt allereerst een algemene screening ingezet: de zogenaamde Phadiatop InfantPlus. Hierbij wordt gekeken of er in het lichaam IgE antistoffen aanwezig zijn tegen inhalatie- en/of voedsel allergenen. Met de Phadiatop InfantPlus wordt een mengsel van de meest voorkomende inhalatie- en voedselallergenen bij kinderen getest, namelijk:

Huisstofmijt
Kattenroos
Hondenroos
Graspollenmengsel: Reukgras (Anthoxanthum odoratum)
Engels raaigras (lolium perenne)
Timotheegras (phleum pratense)
Rogge (secale cereale)
Echte witbol (holcus lanatus)
Berkenpollen
Kippenei-eiwit
Koemelk
Pinda
Hazelnoot
Cashewnoot
Sesamzaad
Kiwi
Tomaat

Indien deze screening negatief is, is er geen aanwijzing voor een bestaande allergie bij uw kind.

Indien deze screening positief is, zal automatisch een uittypering van het screeningsmengsel gedaan worden om te bepalen welk individueel allergeen of allergenen de positieve screening veroorzaakt heeft/hebben. Dit is/zijn de meest waarschijnlijke veroorzaker(s) van de allergische klachten bij een kind. Indien de positieve screening door het graspollenmengsel veroorzaakt wordt, dan volgt geen verdere uittypering naar welk soort graspollen de klachten veroorzaakt. Indien dit toch gewenst is, dan kan de ouder/verzorger van het kind dit met dehuisarts of andere verwijzer bespreken. Hij/zij kan contact opnemen met de klinisch chemicus van het MDCA voor verdere diagnostiek.

Inhalatie-allergiediagnostiek bij kinderen ouder dan 4 jaar en volwassenen:

Bij een aanvraag voor inhalatie allergiediagnostiek bij kinderen ouder dan 4 jaar en volwassenen, wordt allereerst een algemene screening ingezet de zogenaamde Phadiatop. Hierbij wordt gekeken of er in het lichaam IgE antistoffen aanwezig zijn tegen inhalatie allergenen. Met de Phadiatop wordt een mengsel van de meest voorkomende inhalatie allergenen getest, namelijk:

Huisstofmijt
Kattenroos
Hondenroos
Graspollenmengsel: Reukgras (Anthoxanthum odoratum)
Engels raaigras (lolium perenne)
Timotheegras (phleum pratense)
Rogge (secale cereale)
Echte witbol (holcus lanatus)
Schimmelmengsel: Cladesporium herbarum
Alternaria tenuis
Penicillium notatum
Aspergillus fumigatus
Boompollenmengsel: Grauwe els (alnus incana)
Ruwe berk (betula verrucosa)
Hazelaar (Corylus avellana)
Eik (Quercus alba)
Wilg (Salix caprea)
Onkruidmengsel: Bijvoet
Smalle weegbree
Witte- of melganzevoet
Guldenroede
Brandnetel (grote)

Indien deze screening negatief is, is er geen aanwijzing voor een bestaande inhalatie allergie.

Indien deze screening positief is, zal automatisch een uittypering van het screeningsmengsel gedaan worden om te bepalen welk individueel allergeen of allergenen de positieve screening veroorzaakt heeft/hebben. Dit is/zijn de meest waarschijnlijke veroorzaker(s) van de allergische klachten. Indien de positieve screening door het graspollen-, schimmel-, boompollen- of onkruidmengsel veroorzaakt wordt, dan volgt geen verdere uittypering naar welk soort graspollen, schimmel, boompollen of onkruid de klachten veroorzaakt/veroorzaken. Indien dit toch gewenst is, dan kunt u dit met uw huisarts of andere verwijzer bespreken. Hij/zij kan contact opnemen met de klinisch chemicus van het MDCA voor verdere diagnostiek.

In een enkel geval zal de screening positief zijn, terwijl bij de verdere uittypering geen positief resultaat voor de individuele allergenen gevonden wordt. De uittypering is dus negatief. Dit kan voorkomen, omdat het screeningsmengsel soms meer allergenen dan de bovenstaande lijst bevat. In zulke gevallen zal automatisch een 2e uittypering volgen met de volgende extra allergenen:

Huisstofmijt (Dit betreft een ander iets minder voorkomend allergeen van de huisstofmijt.)
Paardenroos
Olijfboompollen
Groot glaskruidpollen

Voedselallergiediagnostiek bij kinderen ouder dan 4 jaar en volwassenen:

Bij een aanvraag voor voedsel allergiediagnostiek bij kinderen ouder dan 4 jaar en volwassenen, wordt allereerst een algemene screening ingezet de zogenaamde Phadia FoodPlus. Hierbij wordt gekeken of er in het lichaam IgE antistoffen aanwezig zijn tegen voedsel allergenen. Met de Phadia FoodPlus wordt een mengsel van de meest voorkomende voedsel allergenen getest, namelijk:

Kippeneiwit
Koemelk
Vis (Kabeljauw)
Tarwe
Pinda
Soja
Hazelnoot
Cashewnoot
Sesamzaad
Kiwi
Tomaat

Indien deze screening negatief is, is er geen aanwijzing voor een bestaande voedsel allergie.

Indien deze screening positief is, zal automatisch een uittypering van het screeningsmengsel gedaan worden om te bepalen welk individueel allergeen of allergenen de positieve screening veroorzaakt heeft/hebben. Dit is/zijn de meest waarschijnlijke veroorzaker(s) van de allergische klachten.