Historie

Op 1 juli 2011 is het Medisch Diagnostisch Centrum Amstelland ontstaan uit de fusie tussen het laboratorium van Ziekenhuis Amstelland en het Artsenlaboratorium voor Amstelland. Met het samengaan is ruim vijftig jaar ervaring met medische diagnostiek voor de eerste- en tweedelijn gebundeld in één diagnostisch centrum voor de hele regio.

Het Artsenlaboratorium voor Amstelland werd in 1958 opgericht. Oorspronkelijk beperkte het artsenlaboratorium zich tot uitvoering van de gangbare laboratoriumtesten voor huisartsen in Amstelveen. Groei in werkgebied en in productaanbod heeft een medisch diagnostisch centrum opgeleverd dat al sinds een tiental jaren ook functieonderzoeken aanbiedt, behalve de gangbare testen ook meer specialistische testen zelf uitvoert of uitbesteedt aan samenwerkingspartners in Nederland en België en een werkgebied heeft dat zich uitstrekt van Amsterdam Zuid-Oost tot Badhoevedorp en van Amsterdam Buitenveldert tot Mijdrecht en Uithoorn.

Het Ziekenhuis Amstelland bestaat sinds 1968: toen als locaal Nicolaas Tulp Ziekenhuis met 180 bedden voor Amstelveen, inmiddels als een groot regionaal ziekenhuis met 255 bedden en een nog steeds groeiend aantal (poliklinische) behandelingen voor regio Amstelland. Het laboratorium van het Ziekenhuis Amstelland heeft daarmee een geschiedenis van meer dan 40 jaar werken voor alle medische disciplines.

De fusie in 2011 is een logisch gevolg van de reeds aanwezige sterke samenwerking tussen de twee laboratoria. Met de fusie is het Medisch Diagnostisch Centrum Amstelland in staat efficiënter en nog beter zorg te bieden aan de regio. De twee laboratoria vullen elkaar goed aan. Gezamenlijk kan er geïnvesteerd worden in ontwikkeling en nieuwe technieken. Samen bieden ze een breder assortiment van producten en diensten aan en kunnen uniformiteit in uitslagen en onderzoeksmethoden doorvoeren.